Binaural beats: virtuele tonen in je hoofd

Binaural beats: virtuele tonen in je hoofd

Wanneer je rechter- en linkeroor verschillende tonen aangeboden krijgen, die zo weinig van elkaar verschillen dat je ze niet als afzonderlijke tonen kunt waarnemen, ga je (in hetzelfde volume) ook een derde pulserende toon horen.

Verschiltoon in je brein

Die verschiltoon neem je niet werkelijk waar. Hij wordt gegenereerd door het gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor de auditieve verwerking. Deze derde toon wordt de binaural beat of de beat frequency genoemd.

Dus: als je links 500 Hz hoort en rechts 510 Hz, produceert je brein ook nog een toon van 10 Hz. De verschilfrequenties moeten klein zijn, maximaal zo’n 40 Hz, omdat je anders verschillende tonen gaat onderscheiden.

In de range van hersengolven

Met deze techniek simuleert men onder meer lage bastonen in kleine geluidsapparatuur. Ook kun je met binaural beats de hersengolven (en dus je mentale staat) beinvloeden. Je hersengolven liggen tussen de 0 en 40 Hz. Als de binaural beats binnen die range komen, gaat de electrische activiteit in je hersenen zich op die frequentie afstemmen. Het brein gaat dit ritme reproduceren in de vorm van electrische impulsen (dat heet entrainment).

Overigens reageren de hersenen op elk ritme dat wordt waargenomen. Wanneer een bepaald drumritme gedurende langere tijd in de range van hersengolf-frequenties blijft, treedt ook entrainment op. Alle rituelen die gebruikmaken van drums zijn op dat mechanisme gebaseerd.

Het verschijnsel van de binaural beats is trouwens al in 1839 ontdekt – ver voor de uitvinding van de koptelefoon.

Op het grensvlak tussen horen en denken

Het geeft mij stof tot nadenken. Bij het luisteren naar de delicate, nauwelijks waarneembare boventonen van de tanpura heb ik regelmatig de ervaring dat ik balanceer op het grensvlak tussen horen en denken. Wat hoor je werkelijk? Wat denk je te horen? Hoort je linkeroor hetzelfde als je rechteroor? Wat is waarneming en wat is het mentale proces?

Meer informatie over binaural beats:
http://www.mindmodulations.com/mindmods/general/changing-your-brainwaves-using-auditory-binaural-beats-for.html

3 antwoorden

 1. Lenie de Bruin schreef:

  Boventonen.
  Ik ben me nog pas een jaar of twee bewust van hun bestaan,maar wat een ontdekking. Ik heb ze gehoord als ik de tempoera hoor bespelen,of de didgeridoo.
  En ben ontroerd door boventoonzang.
  Ook waarneem ik ze steeds beter in mijn eigen klankschalen,ook de meest subtiele die ik eerst niet hoorde.
  Binaural beats `ken ´ik van de Helende Klanken van Coen Teurlings in Tilburg , maar snapte niet waar ze vandaan komen.
  De bovenstaande uitleg was dus zeer welkom.
  Wat is mijn waarneming,wat neem ik aan en wat vorm ik zelf? En is dat gebonden aan mijn brein of staat het daar los van?

 2. martin spaink schreef:

  NB: G. Tartini, (violist!) geldt de eer de verschiltoon het eerst te hebben beschreven in een traktaat rond 1740 gepubliceerd en noemt het ‘il Terzo Suono’ en stelt ook voor hier goed naar te luisteren tbv de goede intonatie. Voor de tanpura-klank vooral van belang om de klank voller te maken.

 3. Meditatie Muziek schreef:

  Binaural beats helpen vooral om sneller dieper te kunnen mediteren. Ik denk dat niemand precies weet hoe het exact werkt. Maar we moeten wel eerlijk in blijven en zeggen dat het een hulpmiddel is en geen wondermiddel. Ik verkoop binaural beats dus maar ik verkoop wel geen onzin. Mij ga je niet horen vertellen dat je zonder enige concetratie vermogen uit je lichaam gaat treden.

  Om te mediteren heb je no altijd inspanning van jezelf nodig anders is het nutteloos maar binaural beats kunnen je wel helpen dieper te mediteren. Ik denk dat het geluid je help bij de concentratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.