Akasha: het vijfde element

Akasha: het vijfde element

In veel culturen is sprake van de vier elementen aarde, water, vuur en water. In India is er nog een vijfde element: akasha, meestal vertaald als ‘(lichtende) ruimte’ of ‘ether’.

Akasha: resultaat van klank

Akasha is het resultaat van klank. Elk geluid produceert akasha, en het zal duidelijk zijn dat de akasha van een zingende merel een stuk verfijnder is dan die van een ontploffend stuk vuurwerk. De kwaliteit van akasha wordt hoger en verfijnder naarmate het klankspectrum meer hoge frequenties in een harmonische samenhang bevat.

Tastbare stilte na de klank

Het ruisen van de wind, de zee of een waterval bevat heel veel hoge frequenties. Daarom voelen we ons daar zo prettig bij. Ze brengen ze ons tot rust en laden ons op. Zeker in de natuur (vooral ’s ochtends vroeg) is akasha vaak voelbaar: het is de ervaring van een soort ruimtelijkheid, een driedimensionaliteit.

Je kunt het soms ook gewaar worden in de ’tastbare’, geladen stilte na muziek – in kerken is dat effect vaak nog sterker. Misschien is onze natuurlijke affiniteit met akasha ook een bijkomende reden dat geluidsstudio’s zo graag galm toevoegen aan een opname?

Kun je ‘in’ je klank?

Andersom geldt het ook: wanneer je zelf klank maakt, kun je je afvragen of je geluid ‘plat’ is of dat je er als het ware ‘in’ kunt. Wanneer je oren het als driedimensionaal waarnemen, is de klank rijker. Dat is het begin van een reis die je steeds verder de klank in voert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.