Pleidooi voor zuchten

Pleidooi voor zuchten

.. en gapen, kreunen, puffen, knorren, hummen en al die andere schijnbaar ‘zinloze’ geluiden waarmee we stoom afblazen.

Uit onderzoek blijkt dat ze precies die frequenties bevatten die je systeem nodig heeft om zich te herstellen en meer in balans te brengen (we zullen ze ergens in de evolutie ook niet voor niets zijn gaan maken). Dat verklaart ook de helende werking van ’toning’, een techniek waarin je spontaan de klanken maakt die in je opkomen.

Anderzijds, als je daar een oefening van maakt – ‘nu ga ik toning doen’ – dan maak je het jezelf eigenlijk alweer lastig: je gaat er bewust mee aan de slag, dus voor je het weet neemt je cortex alweer de leiding over. Weg spontaniteit.

Dus doe gewoon je dagelijkse dingen en geef daarbij ruimte aan elke hartgrondige ‘poe poe’, voldane ‘hè hè’ of tevreden ‘aaaaaaaah’.  Het lucht lekker op en het is nog heilzaam ook.

Één antwoord

  1. Inge de Hartog schreef:

    Helemaal mee eens. Ik zal er nog meer ruimte aangeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.