Er komt geluid uit je oor

Er komt geluid uit je oor

Enkele tientallen jaren geleden werd voor het eerst aangetoond dat het oor zelf ook geluid produceert. ‘Als je een microfoon in de gehoorgang stopt en het geluid versterkt, dan hoor je een zuiver fluittoontje’, vertelt de Groningse natuurkundige en audioloog Emile de Kleine.

Oto-akoestische emissies

‘Dat geluid gaat de hele dag door.’ Nog steeds is niet echt duidelijk waar deze oto-akoestische emissies (OAE) vandaan komen. Elk oor produceert meerdere unieke frequenties – bijvoorbeeld van 1200 Hz en 1340 Hz. ‘Het is als het ware een vingerafdruk van het oor’, zegt de Kleine.

Niet bij iedereen

Niet ieders oor schijnt geluid te produceren. Bij ongeveer eenderde van de mannen en tweederde van de vrouwen worden OAE’s gemeten, meestal via beide oren. Wanneer slechts een oor geluid maakt, is dat meestal het rechteroor. De frequenties liggen normaal gesproken tussen de 1000 en 2000 Hz. Sommige mensen hebben OAE’s met meerdere frequenties in een breder bereik.

Hoe en waarom is nog onduidelijk

Hoe en waarom het oor deze geluiden produceert, is nog steeds onduidelijk. ‘Het is een bijverschijnsel dat past bij een gezond oor’, aldus de Kleine. ‘Waarschijnlijk heeft het te maken met versterking van signalen. De fluittonen zouden dan het “rondzingen” van de versterker zijn. Het is een aardige manier om er tegenaan te kijken, hoewel niet helemaal duidelijk is hoe je dat “rondzingen” dan precies in het oor zou moeten plaatsen.’

Door interferentie in het oor?

De Kleine noemt een theorie die suggereert dat de buitenste haarcellen in de cochlea (het slakkenhuis) spontaan langer en korter worden en daardoor een soort ruis veroorzaken: ‘Door interferentie binnen de ruis ontstaan zuivere tonen van een paar hertz breed.’ Wiskundige modellen kunnen de fluittonen zo verklaren, maar een empirisch bewijs voor deze hypothese is er niet. De hypothese wordt alleen ondersteund door het feit dat oren van patiënten met beschadigde haarcellen geen fluittonen maken.

Ook bij dieren

Oto-akoestische emissies komen ook voor bij verschillende zoogdieren, vogels en amfibieën. ‘Ook bij kikkers’, zegt De Kleine, ’terwijl bij deze dieren het oor heel anders georganiseerd is dan bij mensen’. En dat ontkracht de haarcellen-theorie. De oto-akoestische emissie blijft daarmee wetenschappelijk een tamelijk onbegrepen fenomeen.

Is er een relatie met tinnitus?

Bij tinnitus of oorsuizen hoor je voortdurend geluid. Ook daarvan is de oorzaak vaak niet helder. Het kan veroorzaakt worden door een oorbeschadiging. Er is een OAE-test ontwikkeld om aan te tonen of de uitwendige haarcellen van het binnenoor normaal functioneren. Alleen een gezond oor kan oto-akoestische emissies produceren, dus heb je tinnitus én OAE’s dan heeft je tinnitus dus een andere oorzaak.

Bron: Rinze Benedictus, ‘Bionieuws’ (september 2001)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.