Oren verliezen van ogen

Oren verliezen van ogen

Misschien heb je wel eens gemerkt dat het moeilijker is om ergens naar te luisteren wanneer er tegelijkertijd van alles te zien is. Zo slorpt de ondertiteling bij een film veel aandacht op, het geluid verdwijnt dan in je hoofd naar de achtergrond. Onze ogen zijn een dominant zintuig.

Psychologen hebben deze visuele dominantie het Colavita-effect genoemd. Als mensen tegelijkertijd visuele en auditieve informatie moeten verwerken, vergeten ze vaker te reageren op de auditieve prikkel dan op de visuele. Het effect is sterker wanneer geluid en beeld uit dezelfde richting komen.

Buiksprekers maken in hun act volop gebruik van dit waarnemingsverschijnsel. Als we een mond de juiste bewegingen zien maken, dan komt de stem dus daarvandaan – concludeert ons brein.

De conclusie? Er is wetenschappelijk aangetoond dat het een goed idee is om in de concertzaal je ogen dicht te doen. 😉

Visuele dominantie speelt ook een rol bij de waarneming van een klank die je zelf maakt. Als je je ogen dicht houdt, gaat er meer aandacht naar je ‘horen’. Wanneer je je ogen open houdt, zorg er dan voor dat je ogen ‘dwalen’. Een ongefocuste blik verzacht je gezicht en verandert direct je klank.

3 antwoorden

  1. Dit is een van de belangrijkste redenen dat ik voor blazers een nieuwe auditieve methode heb ontwikkeld; waarbij je dus niet afgeleidt wordt door visuele informatie (muziekpapier) maar alleen bezig bent met het verwerken van auditieve informatie: de na te spelen fragmenten en het geluid dat men zelf produceert met z’n instrument. Op mijn website http://www.petersax.com staat de methode beschreven; er staan ook on-line oefeningen op 0m mee te (leren) spelen.

  2. nadabrahma schreef:

    Interessante site, Peter! Van die oefeningen zou mijn blazer-dochter ook lol kunnen hebben. Alleen speelt die een F-hoorn, dus dat wordt dan wel even rekenen..

  3. nadabrahma schreef:

    Interessante site, Peter! Van die oefeningen zou mijn blazer-dochter ook lol kunnen hebben. Alleen speelt die een F-hoorn, dus dat wordt dan wel even rekenen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.