Nieuwe snaren

Nieuwe snaren

Als je vaak tanpura speelt, loont het de moeite om 1 of 2 keer per jaar de snaren te vervangen. Het is tijd voor nieuwe snaren wanneer ze er dof uitzien, een beetje stroef aanvoelen of zelfs hier en daar roestige plekjes vertonen.

Bij de gewone muziekhandel hoef je niet langs te gaan. Die heeft geen handige setjes tanpura-snaren in het assortiment. Waarschijnlijk kun je voor nieuwe snaren wel terecht bij degene waar je de tanpura hebt gekocht.

Noteer de dikte van je snaren

Wanneer je daar niet hoogstpersoonlijk met tanpura en al naartoe wilt, moet je alleen wel weten welke snaren er nu op het instrument zitten. Daar zijn namelijk niet echt standaardmaten voor. Tampoera’s zijn immers niet allemaal even groot en ook de toonhoogte waarop je ze wilt stemmen, bepaalt de dikte van de snaren. Een verschil van 0,02 mm in snaardikte kan tot een totaal andere klank leiden.

Zorg er dus voor dat je bij het kopen van je tanpura meteen noteert met welke snaren hij of zij bespannen is. Dat maakt het makkelijk om later telefonisch een set snaren te bestellen.

Andere toonhoogtes

Wil je een hogere of lagere Sa kunnen spelen met je tanpura? Dan heb je nog wat speelruimte door te kiezen voor iets dikkere of minder dikke snaren. Welke je precies nodig hebt, hangt ook af van de lengte van de hals.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.