Aarti: ritueel én breintraining

Aarti: ritueel én breintraining

Aarti is een van de bekendste Hindoe-rituelen, waarin licht (en klank) worden geofferd aan een of meer deities. Met het licht van een ghee-lampje probeer je de deity als het ware tot leven te roepen (’to invoke the presence of the deity’). Het is een krachtig ritueel waarin je al chantend je hart kunt openen. De meest universele aarti-chant is ‘Om Jay Jagadish Hare’. 

Sri Shyam Bhatnagar gaf me een andere blik op aarti. Zoals hij het ritueel uitvoert, is het een vorm van breintraining waarmee je je hersenhelften probeert te synchroniseren.

Je hebt nodig: een belletje en een ghee-lamp (maar een waxinelichtje op een schaaltje doet het vast ook prima).

De bedoeling is dat je met je linkerhand het belletje voortdurend laat klingelen. Dat vereist een ritmische heen-en-weergaande beweging. Bij ritmische activiteiten is je linkerhersenhelft (die juist je rechterhand aanstuurt) normaliter het meest actief.

Met je rechterhand houd je het lampje vast. Daarmee schrijf je voortdurend het symbool Om in de lucht – een vloeiende, ronde beweging die je het makkelijkst aanstuurt vanuit je rechterhersenhelft (die verbonden is met je linkerlichaamshelft). Door deze twee activiteiten als het ware met je ‘verkeerde’ hand uit te voeren, veroorzaak je een soort kortsluiting in je brein die uiteindelijk moet ‘oplossen’ in een gevoel van flow.

Verwacht niet dat het in één keer lukt. Het vraagt echt de nodige oefening om die tegendraadse bewegingen een paar minuten lang te maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat je ondertussen óók nog vol overgave Om Jay Jagadish Hare moet chanten. Het is niet voor niks dat je bijna nooit iemand op deze manier een aarti ziet doen..

Observeer eens wat je waarneemt als je dit doet: je zult merken dat het een vorm van overgave vraagt. De flow komt alleen wanneer je analyserende gedachten wegvallen. En zo gauw je opgewekt vaststelt (=analytisch denkt) ‘Hé! Het lukt!’, schiet je er meteen weer uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.