Yoga ín klank

Yoga ín klank

‘Wat houdt dat nou precies in, klankyoga?’ is een vraag die me vaak gesteld wordt. ‘Zijn het yoga-houdingen met klank erbij?’ Dat is yoga mét klank, maar dat is niet waar ik mee werk. Ik houd me bezig met de yoga ín klank – de yoga van de klank zelf.

Hatha betekent in het Sanskriet letterlijk ‘zon-maan’ (ha=zon en tha=maan). Bij hatha yoga streef je dus via lichaamshoudingen naar een evenwicht tussen de solaire (rechter-)helft van je lichaam en de lunaire (linker-)helft.

Het werken aan dat evenwicht kun je ook doen via klank. De klank van je stem is namelijk op elk moment een precieze weergave van de toestand van jouw systeem. Zo laat je stem bijvoorbeeld horen waar spanningen in je lichaam zitten, en of je in beslag genomen wordt door gedachten of emoties. Door het klankspectrum van je stem te vergroten en te verbreden, ruim je oude spanningen op.

Bij klankyoga laat je je leiden door de informatie uit de stem. De tanpura brengt je in contact met een meditatieve staat van bewustzijn. Daardoor krijg je toegang tot een meer reflexmatig niveau in jouw systeem.

Door het zingen met de tanpura scherp je je zintuigen en ontvang je informatie uit de boventonen. Je vergroot je sensitiviteit voor klank, of je brengt die beter in balans. Door naar anderen te luisteren, ontwikkel je je gewaarzijn. Je wordt je steeds meer bewust van de inhoud van de klank.

Je stemt je steeds dieper af op de tanpura en op elkaar. Ondertussen wordt je stem steeds minder afhankelijk van de tanpura en van de anderen om je heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.