Ritme als spiegel

Ritme als spiegel

Tijdens klankyoga maken we verbinding met de klank. We werken met een van de Indiase toonladders en observeren onze ervaring. Wanneer je alleen focust op de klank zelf, kun je je daar helemaal in onderdompelen en ronddobberen in een oceaan van klanken.

Van oceanisch naar structuur

Een volgende stap is de introductie van een puls of een kleine tempoversnelling. Het is heel interessant om waar te nemen wat dat teweegbrengt. Veel deelnemers ervaren dat als een grote omschakeling – het oceanische gevoel wordt plotseling doorbroken. De puls, die aan de basis van ritme ligt, brengt een vorm van structuur. 

Het blijkt te leiden tot soms heel onvermoede reacties. Iemand die eerder intens opging in de klank en daar helemaal mee in contact was, haakt nu plotseling af. Zij blijkt het tempo te ervaren als ‘moeten presteren’. 

Een ander krijgt een soort blackout, klapt dicht en raakt het contact met zichzelf kwijt. Weer een ander slaat juist helemaal op hol en wil alsmaar sneller, rent als het ware voor het aangegeven ritme uit.

Hoe reageert je systeem op ritme?

De puls komt van buitenaf – hoe makkelijk kun je hem integreren, je ermee verbinden? Is het een natuurlijke uitbreiding of ervaar je het als een inbreuk? Hoe gaat jouw systeem om met structuur en hoe reageer je als je daarmee geconfronteerd wordt?

Zo’n heel eenvoudige oefening blijkt je een glasheldere spiegel voor te houden. Het laat je op een heel zachte manier zien hoe je reageert in nieuwe situaties, die misschien stress kunnen veroorzaken. En het goede nieuws: als je het een paar keer doet, merk je dat het gaat veranderen. Het went! En dat geeft vaak grote voldoening.

Oefening op elk niveau

Ook dit is een oefening die je op allerlei niveaus kunt doen. In eerste instantie kun je gewoon meeklappen. Wanneer dat heel vertrouwd geworden is, kun je ook gaan werken met een van de complexe, vaak onregelmatige Indiase ritmes met hun verschillende accenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.