Martin over tanpura’s

Martin over tanpura’s

Het is altijd leuk om iemand te ontmoeten met dezelfde passie. De fascinatie van Martin Spaink voor tanpura’s is minstens zo groot als de mijne. Hij schreef enkele jaren geleden een fantastisch en diepgaand artikel over tanpura’s en het stemmen en bespelen ervan. Ook als je niet veel weet van alle technische aspecten kun je er veel interessants in vinden. Een aanrader!

In dit artikel (Some reflections on the use of Electronic Substitute Tanpura and the intricacies of proper tanpura tuning) schrijft hij ook over de opkomst van de elektronische tanpura – een met samples gevuld kastje met wat knoppen en een stekker. En inmiddels zijn er ook volop apps waarmee je voortdurend een tanpura onder handbereik in je smartphone hebt.

Handig als je aan het oefenen bent (je houdt meer ruimte in je brein om je te concentreren op moeilijke oefeningen) en op reis beslist een stuk praktischer dan zo’n kwetsbare gepolitoerde pompoen met een lange hals. Maar tot Martins schrik en afgrijzen staan de kastjes ook steeds vaker tijdens concerten op het podium. En daarmee verdwijnt een heleboel resonantie en subtiliteit, helaas.

Samples en opnames hebben beslist hun nut, maar tanpura’s werken alleen maar ‘in het echt’. Alleen door de resonanties aan den lijve te voelen en te horen, kun je de magie van het instrument werkelijk ervaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.