Sanhita Nandi zingt raga Sarasvati

Sanhita Nandi zingt raga Sarasvati

Op zoek naar een opname van raga Sarasvati kwam ik haar tegen op internet: Sanhita Nandi, een Indiase zangeres die zingt in de khayal-stijl. Dat is een modernere, wat lichtere stijl dan dhrupad, waarin ook het harmonium gebruikt wordt als begeleidingsinstrument.

Sanhita zingt raga Sarasvati met een prachtige diepe, resonante stem.

Sanhita is opgeleid in de traditie van de Kirana Gharana, dat is de school waar bijvoorbeeld ook Pandit Bhimsen Joshi deel van uitmaakt. De stijl van de Kirana-school kenmerkt zich door een laag tempo, waarin veel nadruk gelegd wordt op de individuele noten.

Zingen in de breedte

“The individual swaras (notes) of the Raga are considered not just random points in the scale but independent realms of music capable of horizontal expansion”, zegt Wikipedia.

Zingen ‘in de breedte’ dus – en dat is wat mij zo aanspreekt in Sanhita’s stem. Het is bovendien herkenbaar: bij klankyoga ben je bezig om het klankspectrum van je stem te vergroten én te verbreden (zie Yoga ín klank).

Één antwoord

  1. Vishal schreef:

    I cannot agree more with your comments on Mrs Nandi. I have had the pleasure of listening to her Bageshree in entirety (small sampler here http://www.youtube.com/watch?v=JFihy2SvQ6E) and it is a masterpiece. Her style is a throwback to the masters of the golden era of Hindustani music and I found this comment on youtube by dkmkartha an excellent summary of her talent:
    This is Kirana style at its most superb!!! The Deergha Vishraanti on the Vadi, Samvaadi and Anuvaadi according to the classical principles, the intense focus on the bhaava, the total absence of any Chaaturya pradarshanam–all these combined with superb voice culture and inner calm makes this singing join the best that one can ever hear from the Indian tradition.

    Shirmati Nandi’s Multani, which I call, Shri Shiva Maadhuri, has the full essence/ holiness of the Sanddhya period of time in it.

    Do check out her Multani as well http://www.youtube.com/watch?v=h_22JjF0bgA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.