Blik op de Indiase muziek

Blik op de Indiase muziek

Een van de meest inspirerende boeken over Indiase klassieke muziek die ik ken, is ‘The Classical Music of North India’, door Ali Akbar Khan en George Ruckert.

De Indiase klassieke muziek is een van de oudste ononderbroken muziektradities in de wereld. Wanneer je er meer over wilt weten, merk je algauw dat ook in de Indiase muziek – net als in zoveel andere facetten van de Indiase samenleving – historie en mythologie onontwarbaar verstrengeld zijn.

Het boek van Ruckert bevat onder meer een schat aan informatie over de verschillende klassieke stijlen, zoals dhrupad en khyal en hun historie, en over de complexe Indiase muziektheorie. Alle aspecten rond raga’s en ritmes worden op een toegankelijke manier besproken.

Door de vele anekdotes, citaten, verhalen en levensbeschrijvingen uit de gharana, de ‘school’ of traditie (letterlijk ‘huis’: het huis van de leraar) geeft het boek een prachtig kijkje in de keuken van de Indiase klassieke muziekcultuur. Omdat het bedoeld is als lesboek voor beginnende leerlingen van de gharana geeft het je een kijkje van binnenuit – alsof je in het fotoalbum van de familie bladert en alle verhalen hoort die tijdens verjaardagen worden verteld.

Een flink deel van het boek bestaat uit composities en oefeningen in tien verschillende raga’s. Jammer genoeg is het nut daarvan beperkt wanneer je geen les hebt binnen de school van Akbar Khan.

De Indiase muziek draait om subtiele nuances, bewegingen en versieringen en shruti’s, microtonen die wij in onze toonladder niet kennen. De weergave in de (nog niet zo lang geleden ontwikkelde) Indiase muzieknotatie is daarom niet meer dan een grove geheugensteun. Je kunt composities simpelweg niet van papier leren. Ze worden binnen elke gharana generaties lang van meester op leerling doorgegeven. Om de continuiteit in deze orale traditie te handhaven, wordt enorme nadruk gelegd op de precisie: elk detail van de compositie moet exact worden gekopieerd van de leraar.

Maar als je zelf les hebt in Indiase muziek is het ondanks de beperkte bruikbaarheid toch heel interessant materiaal om te bestuderen.

Natuurlijk kun je ook opĀ internetĀ veel informatie vinden. Deze algemene introductie is interessant, maar onvergelijkbaar met de rijkdom van het boek.

Te koop bij de Duitse Amazon of (ondanks de verzendkosten nog steeds goedkoper) via de site van de Indiase uitgever.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.