Beter geen oordopje dan een slecht oordopje

Beter geen oordopje dan een slecht oordopje

Als je je gehoor wilt beschermen, gebruik dan niet zomaar een oordopje. Met oordoppen die de gehoorgang niet goed afsluiten, loop je meer risico op gehoorbeschadiging dan zonder oordopjes.

Audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent legt uit: ‘Als je een oorbeschermer inbrengt en die sluit niet goed aan, of de filter werkt niet naar behoren, dan dringt het geluid je oor toch binnen. Het geluid kan er dan amper nog uit en wordt zo doorgesluisd naar je trommelvlies. Je oor krijgt dus juist meer geluid te verwerken en heeft een groter risico op schade.’

Vinck benadrukt dat gehoorbeschermers die getest en lekvrij zijn wel goede bescherming bieden. ‘De consument moet zijn oortjes gewoon laten testen’, aldus de audioloog. Hij waarschuwt er ook voor dat het dempingsniveau van gehoorbeschermers vaak veel lager is dan aangegeven op de verpakking.

(Uit: de Belgische krant de Morgen)

Één antwoord

  1. dj apparatuur schreef:

    Dat is goed om te weten voor festivalgangers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.